Recipes - New York Cheesecake

New York Cheesecake

Idealny na niedzielne popołudnie




Czas przygotowania20 minutCzas gotowania1 hr 55 minutCzas całkowity2 hrs 15 minut

Spód
1

Herbatniki zmiel za pomocą szatkownicy, używając tarki do wiórek małych.

W małej misce wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem i cukrem.
Wlej masę do formy o średnicy 26 cm i dobrze dociśnij masę herbatnikową grzbietem łyżki. Włóż foremkę do lodówki na 15 minut.

Masa serowa
2

W dużej misce ubij jajka, cukier, serek śmietankowy, śmietanę, bitą śmietanę, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mąkę za pomocą miksera na średnich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Mieszaj masę tylko na średnich obrotach i nie za długo, w przeciwnym razie nadzienie będzie zbyt puszyste i wypłynie z formy podczas pieczenia.

Pieczenie
3

Rozgrzać piekarnik do 220 °C (grzanie góra/dół).

Wyjmij foremkę z lodówki i wlej masę serową do foremki, używając tylnej części łyżki, tak aby nadzienie nie zrobiło dziur w spodzie z herbatników.
Odstaw foremkę na 10 minut, tak aby masa się ułożyła.

Następnie włóż formę do piekarnika i piecz ciasto w temperaturze 220°C przez 15 minut, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec ciasto przez 1 godzinę.

Po tym czasie wyłącz całkowicie piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek! To bardzo ważne. Trzymaj drzwi piekarnika zamknięte przez 2 godziny.
Po upływie 2 godzin wyjmij formę z piekarnika i schładzaj w lodówce przez co najmniej 8 godzin.


Składniki na spód
 250 herbatników
 30 g cukru
 160 g masła
Składniki na masę serową
 6 dużych jaj
 150 g cukru
 900 g serka naturalnego np. "twoj smak"
 250 g śmietana 18%
 250 g śmietana 30%
 sok z pół cytryny
 1 lyżka cukru waniliowego

 

Ingredients

Składniki na spód
 250 herbatników
 30 g cukru
 160 g masła
Składniki na masę serową
 6 dużych jaj
 150 g cukru
 900 g serka naturalnego np. "twoj smak"
 250 g śmietana 18%
 250 g śmietana 30%
 sok z pół cytryny
 1 lyżka cukru waniliowego

Directions

Spód
1

Herbatniki zmiel za pomocą szatkownicy, używając tarki do wiórek małych.

W małej misce wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem i cukrem.
Wlej masę do formy o średnicy 26 cm i dobrze dociśnij masę herbatnikową grzbietem łyżki. Włóż foremkę do lodówki na 15 minut.

Masa serowa
2

W dużej misce ubij jajka, cukier, serek śmietankowy, śmietanę, bitą śmietanę, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mąkę za pomocą miksera na średnich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Mieszaj masę tylko na średnich obrotach i nie za długo, w przeciwnym razie nadzienie będzie zbyt puszyste i wypłynie z formy podczas pieczenia.

Pieczenie
3

Rozgrzać piekarnik do 220 °C (grzanie góra/dół).

Wyjmij foremkę z lodówki i wlej masę serową do foremki, używając tylnej części łyżki, tak aby nadzienie nie zrobiło dziur w spodzie z herbatników.
Odstaw foremkę na 10 minut, tak aby masa się ułożyła.

Następnie włóż formę do piekarnika i piecz ciasto w temperaturze 220°C przez 15 minut, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec ciasto przez 1 godzinę.

Po tym czasie wyłącz całkowicie piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek! To bardzo ważne. Trzymaj drzwi piekarnika zamknięte przez 2 godziny.
Po upływie 2 godzin wyjmij formę z piekarnika i schładzaj w lodówce przez co najmniej 8 godzin.

New York Cheesecake