New York Cheesecake
Idealny na niedzielne popołudnie
Herbatniki zmiel za pomocą szatkownicy, używając tarki do wiórek małych.
W małej misce wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem i cukrem.
Wlej masę do formy o średnicy 26 cm i dobrze dociśnij masę herbatnikową grzbietem łyżki. Włóż foremkę do lodówki na 15 minut.
W dużej misce ubij jajka, cukier, serek śmietankowy, śmietanę, bitą śmietanę, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mąkę za pomocą miksera na średnich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Mieszaj masę tylko na średnich obrotach i nie za długo, w przeciwnym razie nadzienie będzie zbyt puszyste i wypłynie z formy podczas pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 220 °C (grzanie góra/dół).
Wyjmij foremkę z lodówki i wlej masę serową do foremki, używając tylnej części łyżki, tak aby nadzienie nie zrobiło dziur w spodzie z herbatników.
Odstaw foremkę na 10 minut, tak aby masa się ułożyła.
Następnie włóż formę do piekarnika i piecz ciasto w temperaturze 220°C przez 15 minut, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec ciasto przez 1 godzinę.
Po tym czasie wyłącz całkowicie piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek! To bardzo ważne. Trzymaj drzwi piekarnika zamknięte przez 2 godziny.
Po upływie 2 godzin wyjmij formę z piekarnika i schładzaj w lodówce przez co najmniej 8 godzin.
Ingredients
Directions
Herbatniki zmiel za pomocą szatkownicy, używając tarki do wiórek małych.
W małej misce wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem i cukrem.
Wlej masę do formy o średnicy 26 cm i dobrze dociśnij masę herbatnikową grzbietem łyżki. Włóż foremkę do lodówki na 15 minut.
W dużej misce ubij jajka, cukier, serek śmietankowy, śmietanę, bitą śmietanę, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mąkę za pomocą miksera na średnich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Mieszaj masę tylko na średnich obrotach i nie za długo, w przeciwnym razie nadzienie będzie zbyt puszyste i wypłynie z formy podczas pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 220 °C (grzanie góra/dół).
Wyjmij foremkę z lodówki i wlej masę serową do foremki, używając tylnej części łyżki, tak aby nadzienie nie zrobiło dziur w spodzie z herbatników.
Odstaw foremkę na 10 minut, tak aby masa się ułożyła.
Następnie włóż formę do piekarnika i piecz ciasto w temperaturze 220°C przez 15 minut, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec ciasto przez 1 godzinę.
Po tym czasie wyłącz całkowicie piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek! To bardzo ważne. Trzymaj drzwi piekarnika zamknięte przez 2 godziny.
Po upływie 2 godzin wyjmij formę z piekarnika i schładzaj w lodówce przez co najmniej 8 godzin.