Recipes - Cukinia w cieście filo

Cukinia w cieście filo




Czas przygotowania15 minutCzas gotowania35 minutCzas całkowity50 minut

Przygotowanie farszu
1

Cukinię kroimy wzdłuż na cztery kawałki, tak aby można było ją wygodnie zszatkować.
Por oraz cukinię szatkujemy na szatkownicy do warzyw za pomocą tarki z grubymi oczkami.
Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i smażymy wcześniej zszatkowane warzyw.
Przyprawiamy czarnym pieprzem, papryką wędzoną, solą oraz ziołami.
Smażymy mieszając aż do wygotowania wody z warzyw.
Odstawiamy patelnie z warzywami na bok do ostygnięcia.

Składanie
2

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (góra/dół).
Kładziemy jeden arkusz ciasta filo na odpowiednio dużą powierzchnię,
Smarujemy arkusz maślanką np. za pomocą pędzelka.
Na posmarowany arkusz kładziemy następny i również smarujemy.
Powtarzamy czynność aż wykorzystamy pięć arkuszy.
Rozbełtujemy jajko i smarujemy krawędź z marginesem około 2 cm.
Rozprowadzamy masę warzywną na cieście.
Zawijamy od długiej strony i podwijamy boki.
Smarujemy całość jajkiem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 min aż ciasto nabierze koloru. W zależności od piekarnika ten czas może być dłuższy.


 800 g cukinii
 połowa poru
 2 łyżki oliwy z oliwek
 5 arkuszy ciasta filo lub yufka / zazwyczaj ół paczki
 pół szklanki maślanki lub kefiru
 1 mozarella
 1 jajko
 pół łyżeczki pieprzu czarnego
 pół łyżeczki soli morskiej
 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
 1-2 łyżeczki mieszanki ziół np. bazylia, tymianek, rozmaryn, estragon lub mieszanka ziół włoskich

 

Ingredients

 800 g cukinii
 połowa poru
 2 łyżki oliwy z oliwek
 5 arkuszy ciasta filo lub yufka / zazwyczaj ół paczki
 pół szklanki maślanki lub kefiru
 1 mozarella
 1 jajko
 pół łyżeczki pieprzu czarnego
 pół łyżeczki soli morskiej
 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
 1-2 łyżeczki mieszanki ziół np. bazylia, tymianek, rozmaryn, estragon lub mieszanka ziół włoskich

Directions

Przygotowanie farszu
1

Cukinię kroimy wzdłuż na cztery kawałki, tak aby można było ją wygodnie zszatkować.
Por oraz cukinię szatkujemy na szatkownicy do warzyw za pomocą tarki z grubymi oczkami.
Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i smażymy wcześniej zszatkowane warzyw.
Przyprawiamy czarnym pieprzem, papryką wędzoną, solą oraz ziołami.
Smażymy mieszając aż do wygotowania wody z warzyw.
Odstawiamy patelnie z warzywami na bok do ostygnięcia.

Składanie
2

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (góra/dół).
Kładziemy jeden arkusz ciasta filo na odpowiednio dużą powierzchnię,
Smarujemy arkusz maślanką np. za pomocą pędzelka.
Na posmarowany arkusz kładziemy następny i również smarujemy.
Powtarzamy czynność aż wykorzystamy pięć arkuszy.
Rozbełtujemy jajko i smarujemy krawędź z marginesem około 2 cm.
Rozprowadzamy masę warzywną na cieście.
Zawijamy od długiej strony i podwijamy boki.
Smarujemy całość jajkiem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 min aż ciasto nabierze koloru. W zależności od piekarnika ten czas może być dłuższy.

Cukinia w cieście filo