Recipes - Chipsy z warzyw

Chipsy z warzyw




Czas przygotowania10 minutCzas gotowania40 minutCzas całkowity50 minut

1

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni termo-obieg lub 180 stopni góra/dół
Warzywa kroimy w plastry za pomocą szatkownicy z tarką do plastrów i rozkładamy na ręczniku kuchennym.
Do dużej miski wlewamy oliwę, ok. 1-2 łyżek na 500g, wsypujemy zioła oraz warzywa w plastrach. Mieszamy aby tak aby zioła i oliwa pokryły wszystkie plastry.
Przenosimy wszystko na blachę do pieczenia i rozprowadzamy aby nie warzywa się nie stykały.
Pieczemy ok. 40 min lub do lekkiego zarumienienia warzyw.


 Warzywa np. ziemniak, marchew, czerwona cebula, cukinia, burak czerwony
 Oliwa z oliwek
 Sól, pieprz
 Przyprawy według gustu, np. zioła prowansalskie / papryka wędzona / papryka ostra / świeżo mielony pieprz

Ingredients

 Warzywa np. ziemniak, marchew, czerwona cebula, cukinia, burak czerwony
 Oliwa z oliwek
 Sól, pieprz
 Przyprawy według gustu, np. zioła prowansalskie / papryka wędzona / papryka ostra / świeżo mielony pieprz

Directions

1

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni termo-obieg lub 180 stopni góra/dół
Warzywa kroimy w plastry za pomocą szatkownicy z tarką do plastrów i rozkładamy na ręczniku kuchennym.
Do dużej miski wlewamy oliwę, ok. 1-2 łyżek na 500g, wsypujemy zioła oraz warzywa w plastrach. Mieszamy aby tak aby zioła i oliwa pokryły wszystkie plastry.
Przenosimy wszystko na blachę do pieczenia i rozprowadzamy aby nie warzywa się nie stykały.
Pieczemy ok. 40 min lub do lekkiego zarumienienia warzyw.

Chipsy z warzyw